login huidpaspoort

geen login?

Ga naar een vavin huidprofessional om jouw persoonlijke vavin huidpaspoort te maken.

zoek jouw huidprofessional
Zo voorkom je pigmentvlekken

Zo voorkom je pigmentvlekken

Meestal zie je ze niet echt aankomen, maar ineens zijn ze daar: pigmentvlekken. Ze nestelen zich op je gezicht, onderarmen en met een beetje pech de onderbenen. Hoe kom je aan die donkere vlekjes en valt er eigenlijk wat aan te doen?

De grote boosdoener, je raadt het al, is de zon. UV-licht stimuleert je pigmentcellen om melanine, oftewel pigment aan te maken. Door UV-licht ontstaan vrije radicalen. Deze reactieve stofjes stimuleren de pigmentcel om pigment te vormen en ervoor te zorgen dat je bruin wordt. Ben je te lang in de zon geweest, dan kan dit proces ontregeld raken. Door overmatige vorming van vrije radicalen, blijft de huid dan als een dolle pigment aanmaken. Ook als je uit de zon bent. Zodra dat gebeurt, kunnen pigmentvlekken ontstaan. Niet dat je er op dat moment iets van merkt. De bruine vlekken doen er tien tot twintig jaar over om zich te ontwikkelen. Als je in je jonge jaren hebt gezondigd op Ibiza, moet je op je vijftigste misschien boete met pigmentvlekken.

Wees ook voorzichtig met zelfbruiners. Stofjes in zelfbruiners brengen een reactie in de huid teweeg waardoor nog meer vrije radicalen vrijkomen en pigmentcellen mogelijk op hol slaan. Ook hormonen onder invloed van zwangerschap of pilgebruik kunnen pigmentvlekken veroorzaken.

Laseren is de enige huidvriendelijke manier om ervan af te komen. Maar voorkomen is natuurlijk nóg beter dan genezen. Uit de zon blijven en goed smeren is nog altijd de beste remedie. Kun je echt niet zonder een zonnestraaltje op zijn tijd? Schakel de vorming van vrije radicalen zoveel mogelijk uit. Dan houden de pigmentcellen zich tenminste nog een beetje koest.

Een goeie aftersun helpt. Niet het verfrissende soort dat stiekem helemaal niks doet. Kies een voedzame crème of olie met werkzame antioxidanten, zoals vitaminen. Vitamine E (tocopherol) en Vitamine C (Ethyl Ascorbic Acid) gaan schade door vrije radicalen tegen. Let dus goed op of deze op de ingrediëntenlijst staan.

Neem de voed 10 meen in je vakantiekoffer als aftersun. De lekker smeerbare abrikozenolie is rijk aan natuurlijke vetten en vitamine E. De vetten voeden je huidcellen. Vitamine E is een krachtig antioxidant en vermindert het risico op pigmentvlekken. Let op: gebruik voed 10 nooit in de zon. Vetten oxideren onder zonlicht, en dat is wat je juist niet wil.